Kako osušiti rajčice

rajčice, sušene rajčice

Sušene rajčice nezaobilazan su sastojak u pripremi raznih pasta, namaza, umaka, variva i sličnih jela. Bogate su vitaminom C, bakrom, željezom, kalijem i magnezijem te štite od bolesti srca i krvožilnog sustava. Osim brojnim vitaminima i mineralima, rajčica obiluje i likopenom. Likopen je najjači prirodni antioksidans, a rajčica ga sadrži više nego ijedna druga biljka.

Dok u svježim domaćim rajčicama možemo uživati tijekom ljeta, zimi se mogu pronaći sušene rajčice. Ovakve rajčice imaju fantastičan okus, ali i dosta visoku cijenu. U nastavku vam donosimo upute kako sami jednostavno možete osušiti rajčice i obogatiti svoja jela, a pri tom uštedjeti novac.

Za sušenje su najprikladnije sitne rajčice poput cherry rajčica, šljivarica i jabučara ili mesnate rajčice poput pelata. Zrele rajčice očistite od peteljki, operite, posušite i narežite na komade. Ako su rajčice krupnije, narežite ih na četvrtine, dok manje rajčice možete samo prerezati na pola.

Rajčice možete osušiti na suncu ili u pećnici. Ako se odlučite za sušenje na suncu, bit će vam potrebno nekoliko sunčanih dana za redom i par drvenih kutija za voće ili povrće. Očišćene i narezane rajčice položite na drvene kutije od letvica tako da budu okrenute korom prema dolje. Slažite ih u samo jednom sloju i pazite da se međusobno ne dodiruju.

Rajčice pospite s malo soli, papra i ružmarina pa ih stavite na izravno sunce. Kutije s rajčicama na kraju dana unesite u zatvoreni prostor, a ujutro ih opet iznesite na sunce. Rajčice bi nakon tri do četiri dana na suncu trebale potamnjeti i osušiti se. Od 1 kg svježih rajčica možete dobiti oko 30 dag sušenih rajčica.

Sušene rajčice se do upotrebe spremaju u platnene ili papirnate vrećice i stavljaju na prozračno i tamno mjesto.

Ako nemate balkon, vrt ili terasu gdje možete sušiti rajčice, poslužit će i pećnica.

Kako sušiti rajčice u pećnici

Sastojci

  • 3 kg rajčica
  • svježi bosiljak
  • svježi ili sušeni ružmarin
  • svježi češnjak
  • lovorov list
  • sol
  • papar

Priprema

Pećnicu zagrijte na 100 stupnjeva. Rajčice operite i obrišite papirnatim ubrusima ili krpom. Na dno pleha stavite masni papir za pečenje, a rajčice narežite na komade i složite onoliko koliko ih stane, bez pretrpavanja. Kako bi se ravnomjerno sušili, pobrinite se da komadi rajčica budu približno jednake veličine.

Između rajčica složite neoguljeni češnjak pa sve zajedno popaprite, posolite i poprskajte s malo maslinovog ulja, a zatim stavite u pećnicu na sušenje. Rajčice bi se na temperaturi od 100 stupnjeva trebale sušiti 3-4 sata. Pećnica se nakon toga isključi, a rajčice se ostavljaju unutra dok se ne ohlade.

Sušene rajčice, osim u papirnatim ili platnenim vrećicama, možete čuvati i na sljedeći način.

Sušene rajčice u maslinovom ulju

Nakon što se sušene rajčice ohlade, operite i osušite staklenke. Staklenke je potrebno sterilizirati u pećnici na 100 stupnjeva. U sterilizirane staklenke posložite ohlađene sušene rajčice, pečeni oguljeni češnjak, ružmarin, listove svježeg bosiljka, po jedan lovorov list i na kraju sve prelijte maslinovim uljem do vrha. Staklenke dobro zatvorite i čuvajte ih u hladnjaku.

Ovako pripremljene rajčice možete dodavati sendvičima, kanapeima, umacima za tjestenine, juhama, varivima, pizzama, a možete ih poslužiti i uz neki dobar sir ili domaći kruh i pogaču.

Autor: A.V., Foto: congerdesign/Pixabay