7 najboljih savjeta kako efektivno smršaviti u trudnoći

7 najboljih savjeta kako efektivno smršaviti u trudnoći
Shutterstock

Kada razmišljamo o trudnoći, mnogi zamišljaju razdoblje sreće i iščekivanja. Ali, što kada se u toj sreći pojavi pitanje mršavljenja? 

Mršavljenje u trudnoći može biti sigurno ako se pridržavate nekoliko ključnih smjernica. Neke žene moraju naći ravnotežu između potrebe da se udebljaju i zadrže zdravlje. S pravim savjetima, možete održati zdravu težinu i osigurati najbolju skrb za svoju bebu. 

Možete li zamisliti kako bi izgleda ako se osjećate snažno, zdravo i energično kroz trudnoću? Uz savjete koje možete pročitati ispod sigurno ćete se tako osjećati!

Uravnotežena prehrana

Uravnotežena prehrana
Shutterstock

Uravnotežena prehrana igra ključnu ulogu tijekom trudnoće. Važno je da trudnice unose dovoljno vitamina, minerala i hranjivih tvari kako bi podržale rast i razvoj djeteta. Preporučuje se konzumacija raznovrsnih vrsta hrane, uključujući svježe voće i povrće, cijele žitarice, te lean proteine poput piletine, ribe i mahunarki.

Redoviti obroci pomažu u održavanju energije i smanjenju osjećaja gladi. Trudnice bi trebale pokušati izbjegavati duge periode bez hrane. Mali i česti obroci mogu pomoći u održavanju razine energije stabilnom te smanjenju jutarnjih mučnina.

Bitno je naglasiti važnost hidracije. Voda je ključna za zdravu trudnoću jer pomaže u održavanju pravilne cirkulacije te pomaže kod probave. Trudnice bi trebale piti dovoljno tekućine tijekom dana, a preporučena količina može varirati ovisno o tjelesnoj aktivnosti i klimatskim uvjetima.

Pod ravnotežom u prehrani ne misli se samo na vrste hrane, već i na količine. Trebalo bi izbjegavati prejedanje, a koncentrirati se na kvalitetu namirnica. Previše unosa visokokalorične hrane s niskom hranjivom vrijednošću može dovesti do neželjenog povećanja tjelesne mase, što nije idealno za buduće majke.

Nutricionisti često preporučuju uključivanje namirnica bogatih željezom i kalcijem u prehranu. Primjeri takvih namirnica uključuju špinat, brokulu, te mliječne proizvode. Ova hrana može pomoći u održavanju zdravlja kostiju i krvi trudnice, te podupirati pravilan rast djeteta.

Povećajte unos proteina

Unos proteina
Shutterstock

Povećanje unosa proteina može biti ključna strategija tijekom trudnoće. Proteini igraju važnu ulogu u razvoju bebe, ali i u održavanju energije i zdravlja majke.

Đumbir, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke samo su neki od izvora proteina koje možete uključiti u svoju prehranu. Primjerice, bademi sadrže oko 21,4 grama proteina na 100 grama, dok sjemenke bundeve imaju čak 30,2 grama.

Osim toga, namirnice poput piletine i ribe također su popularne opcije. Važno je izbjegavati prerađeno meso zbog dodanih konzervansa i natrija. Proteini pomažu u izgradnji i obnovi tkiva, što je od vitalne važnosti kada vaše tijelo prolazi kroz velike promjene.

Mlijeko i mliječni proizvodi, poput sira i jogurta, također su dobri izvori. Ako ste trudna, možete odabrati i biljna mlijeka, koja mogu biti obogaćena dodatnim vitaminima i mineralima. Dakle, čak i ako ne konzumirate mliječne proizvode, postoji mnogo alternativa.

Dodavanje više proteina u svoju prehranu ne mora biti komplicirano. Možete započeti s jednostavnim promjenama, poput dodavanja ekstra jaja u omlet ili dodavanja proteina u prahu u smoothie. Samo zapamtite, uravnotežena prehrana je najvažnija!

Izbjegavajte štetne tvari

Štetne tvari
Shutterstock

Tijekom trudnoće važno je izbjegavati štetne tvari koje mogu nepovoljno utjecati na zdravlje majke i djeteta. Neke tvari jednostavno valja maknuti iz svakodnevnice. Na primjer, alkohol je jedna od najpoznatijih tvari koje bi trebalo izbjegavati, a čaša vina ovdje nije iznimka!

Zatim, nikotin i cigarete predstavljaju velik rizik za bebu, pa je prestanak pušenja najbolji izbor. Također, određene kemikalije koje se nalaze u proizvodima za čišćenje ili kozmetici mogu biti štetne.

Namirnice poput mekih sireva, sirove ribe ili nedovoljno kuhanog mesa mogu sadržavati bakterije opasne za trudnice. Zato je razborito više paziti na prehranu i izbjegavati ove namirnice kako bi se smanjio taj rizik.

Kofein je još jedna tvar na koju treba pažljivo paziti. Prevelike količine mogu povećati rizik od komplikacija u trudnoći. Stoga je mudro smanjiti unos kave, čaja i drugih kofeinskih napitaka tokom dana.

Kada je riječ o lijekovima, uvijek je dobro konzultirati se s liječnikom prije uzimanja bilo kakvih medikamenata. To uključuje i lijekove bez recepta jer neki mogu imati negativne učinke na trudnoću.

Važno je napomenuti kako prirodni dodaci prehrani nisu uvijek sigurni, stoga provjeravajte njihovu sigurnost s profesionalcima. Svi ovi savjeti mogu pomoći trudnicama da izbjegnu potencijalne opasnosti i osiguraju zdravu trudnoću. Pazite na ove štetne tvari i uživajte u ovom posebnom razdoblju bezbrižno.

Redovita tjelovježba

Redovita tjelovježba
Shutterstock

Redovita tjelovježba može biti odličan način za održavanje forme tijekom trudnoće, ali važno je paziti na sigurnost. Za trudnice, lagana vježba s niskim intenzitetom najbolji je izbor. Možete birati između hodanja, plivanja ili nježnog joggiranja. Ove aktivnosti poboljšavaju cirkulaciju i jačaju mišiće bez pretjeranog opterećenja.

Ako volite strukturiran pristup, razmislite o prenatalnoj jogi ili pilatesu. To su odlične metode za održavanje fleksibilnosti i snage, a pritom smanjuju stres. Uz to, pomažu i kod poboljšanja držanja koje se često mijenja tijekom trudnoće.

Ključno je slušati svoje tijelo. Ako se osjećate umorno, nema potrebe forsirati. Uvijek je dobro konzultirati se s liječnikom prije nego što započnete s novom rutinom tjelovježbe. Redovita vježba može vam pomoći da se osjećate energično i veselo. To nije samo fizička aktivnost, već i vrijeme za opuštanje i povezivanje sa sobom.

Zapamtite, nema pritiska. Glavno je sudjelovati u aktivnostima koje vas čine sretnima, čak i ako to znači plesanje u dnevnoj sobi ili igranje s djecom u parku. Kreativne opcije čine vježbanje zabavnim, a vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Kontrola porcija

Kontrola porcija
Shutterstock

Kontrola porcija može biti moćan alat za održavanje zdrave prehrane tijekom trudnoće. Kada govorimo o kontroli porcija, važno je znati kolika je zapravo preporučena porcija hrane koju jedemo. Na primjer, kriška kruha ili pola šalice kuhanih tjestenina može iznenaditi svojom veličinom kada usporedite sa stvarnom porcijom koju najčešće konzumiramo.

Vizualizacija može pomoći—zamislite, na primjer, komad mesa veličine špila karata. Prestanite jesti čim se osjećate zadovoljno, a ne prejedeno. Primijetit ćete razliku! Uvijek je bolje konzumirati manju porciju i dopuniti po potrebi nego odjednom trostruko veći tanjur.

Tijekom trudnoće, tjelesne potrebe se mijenjaju, ali to ne znači da treba “jesti za dvoje.” Fokusirajte se na bogatstvo hranjivih tvari umjesto na količinu. Izbjegavajte “brze zalogaje” koji su često puni kalorija, a malo koriste – sjetite se, kontrola porcija održava energiju tijekom dana.

Puno voća i povrća pruža esencijalne nutrijente bez prekomjerne kalorijske vrijednosti. Hrana poput jagoda, mrkve ili brokule može biti unosna, ali niskokalorična opcija. Voda je također važna. Pijte redovito! Naša tijela često brkaju žeđ s glađu, a dovoljno tekućine može spriječiti nepotrebnu konzumaciju hrane.

Praćenje tjelesne težine

Praćenje tjelesne težine
Shutterstock

Praćenje tjelesne težine tijekom trudnoće može biti izazovno, ali je ključno za održavanje zdravlja i majke i djeteta. Kontroliranje tjelesne težine pomaže u osiguravanju da težina raste postepeno i unutar preporučenih granica, što smanjuje rizik od komplikacija.

Koristan alat može biti dnevnik prehrane ili aplikacija za praćenje obroka, koja vam omogućava da zabilježite sve što jedete i pijete. Time ćete lakše pratiti unos kalorija i hranjivih tvari. Također, redovito mjerenje težine može pomoći u prepoznavanju potencijalnih problema rano.

Stručnjaci preporučuju pratiti ne samo broj kilograma, već i kvalitetu prehrane. Odabir hranjivih namirnica bogatih vlaknima, vitaminima i mineralima podržava zdravu trudnoću i normalan prirast težine.

Ne zaboravite na dnevnu tjelovježbu, što može uključivati lagane šetnje, plivanje ili prenatalnu jogu. Takve aktivnosti mogu biti korisne za održavanje energije i poboljšanje raspoloženja, uz pozitivne učinke na težinu.

Važno je naglasiti da svaki trudnički tijek može biti različit, pa je uputno konzultirati se s liječnikom ili stručnjakom za prehranu. Oni mogu dati personalizirane savjete i pomoći u uspostavljanju realnih ciljeva za praćenje težine tijekom trudnoće.

Praćenje tjelesne težine ne znači prestati uživati u omiljenoj hrani. Ponekad je sasvim u redu popustiti željama i uživati u čokoladi ili sladoledu. Važno je ostati uravnotežen, a ne rigidan.

Edukacija i savjetovanje

Savjetovanje o trudnoći
Shutterstock

Edukacija igra ključnu ulogu kada je riječ o mršavljenju u trudnoći. Često, trudnice su preplavljene mnoštvom informacija i mitova koji mogu biti zbunjujući. Zato je važno konzultirati stručnjake poput nutricionista i liječnika kako bi se osigurala točna i pouzdana podrška.

Savjetovanje pruža priliku za postavljanje pitanja i dobivanje personaliziranih savjeta. Na primjer, majke mogu saznati koji plan ishrane najbolje odgovara njihovoj jedinstvenoj situaciji, uključujući optimalne nutrijente potrebne i za majku i za dijete.

Povrh toga, obiteljski liječnici i babice također mogu savjetovati bolesti koje se mogu pojaviti tijekom trudnoće, povezujući promjene u tijelu s prehranom. Pravilno savjetovanje uči žene da prepoznaju lažne dijete i da se fokusiraju na sigurne metode.

Edukacija otklanja strahove i nesigurnosti, omogućujući da se trudnice osjećaju više kontrolirano i utemeljeno. Također, informirane odluke pomažu u održavanju zdravog načina života i nakon trudnoće. Kroz pametno savjetovanje, emocionalna podrška omogućava trudnicama da mirnije prihvate promjene koje dolaze.

U konačnici, podrška iz okoline čini dugoročne promjene održivima. grupe podrške i online forumi omogućuju dijeljenje iskustava s drugima što može biti od velike koristi, tako stvarajući zajednicu koja je i suosjećajna i korisna.